Az elmúlt évtizedben a Universal Analytics (GA3) volt a weboldalak tulajdonosainak elsődleges eszköze az adatok gyűjtéséhez. De 2023. július 1-jétől már nem gyűjt további adatokat. Jött a Google Analytics 4 (GA4), és eljött az ideje, hogy megismerjük és áttérjünk rá.

Mielőtt tovább mennénk bizonyos szakkifejezéseket muszáj tisztázni!

 1. GA4 Property: Az új Google Analytics 4 (GA4) bevezetése változtatásokat hozott a weboldalak és alkalmazások mérésében. A property létrehozása és beállítása alapvető ahhoz, hogy a felhasználói adatokat megfelelően gyűjtsük és elemezzük.
 2. Event: A GA4-ben az események fontos szerepet játszanak a konverziós mérésben. Az „események” azokat a felhasználói interakciókat jelölik, melyeket a webhelyen vagy alkalmazásban mérünk.
 3. Goals: Bár az előző Universal Analytics (UA) verzió „célokat” használt, a GA4-ben ezek „konverziók” néven futnak, és eseményeken alapulnak.
 4. Custom Metrics: A GA4 lehetővé teszi a testreszabott metrikák létrehozását, ami eltér az UA-tól. Ezekkel az egyedi mérőszámokkal mélyebben elemezhetjük a weboldalunk teljesítményét.
 5. Audiences: A GA4-ben a célcsoportok (audiences) kialakítása az elkötelezettség-alapú konverziókhoz kapcsolódik, lehetővé téve a felhasználók személyre szabottabb követését.
 6. Ecommerce: Az e-kereskedelmi funkciók a GA4-ben is megtalálhatóak, azonban a beállításuk és elemzésük is módosult, összhangban az új architektúrával.
 7. Content Grouping: A tartalomcsoportosítás segítségével jobban rendezhetjük és elemezhetjük a webhelyünk tartalmát a GA4-ben, bár a beállítás módszere eltérhet az előző verziótól.
 8. Product Links: Terméklinkek lehetővé teszik az e-kereskedelmi oldalak számára, hogy az egyes termékeket összekapcsolják a különböző marketing csatornákkal, ezzel is növelve a konverziókat.
 9. Track Check: A nyomkövetés ellenőrzése kulcsfontosságú a GA4-ben, hogy biztosak legyünk abban, hogy minden adatot helyesen és pontosan gyűjtünk.

Mi az a Google Analytics 4 és miben különbözik a GA3-tól?

A GA3 főként munkamenet-alapú interakciókat, oldalmegtekintéseket és tranzakciókat követett, míg a GA4 események és paraméterek alapján követi a felhasználókat. Emellett a GA4 számos új funkciót is kínál, mint például:

 • alkalmazás és webes nyomkövetés egy helyen
 • fejlettebb egyéni jelentéskészítés
 • BigQuery exportok
 • közlekedési attribúció változásai
 • fejlett gépi tanulás integráció

Miért fontos a GA4-re való zökkenőmentes áttérés?

 A Universal Analytics már nem gyűjt adatokat 2023. július 1-jétől. Tehát ha továbbra is nyomon szeretnéd követni weboldalad látogatóinak tevékenységét, frissítened kell a követő kódodat és jelentéseidet a GA4-re. (A pontosság kedvéért előfordulhat, hogy nálad még mér, de idővel teljesen kivezetésre kerül.)

GA4 átállás általános kihívásai:

 • Használhatóság: Sokak számára az új felület idegennek tűnhet az elején.
 • Metrikák (mérőszámok) létrehozása: A testreszabott jelentések és metrikák néha zavart okozhatnak az új felhasználóknak.
 • Dátum beállítása: Nehezen engedhetik el a GA3-at, de a hatékony munka érdekében ajánlott egy dátumot megjelölni az átállásra.

GA4 migrálási tippek:

 1. GA4 tulajdonság és tulajdonjog helyes beállítása: Az első lépés a GA4 követőkód megfelelő implementálása.
 2. Kulcsfontosságú tételek listázása: Áttekinteni és újraértékelni, hogy mely adatok gyűjtését szeretnéd folytatni a jövőben.
 3. Minden egyes tétel átvitele a GA4-be: Beállítani az eseményeket és célokat a GA4 irányítópulton.
 4. Ellenőrizd, hogy minden helyesen követ-e: Győződj meg róla, hogy minden jelentés és konverzió megfelelően működik.

Az új Google Analytics 4 (GA4) bevezetése számos változást és újítást hozott az előző Universal Analytics (UA) verzióhoz képest.

 1. Konverziós mérési módszerek: Az előző „célok” most „konverziók” néven futnak, felhasználói eseményeken alapulnak.
 2. Rugalmasság és mélyebb betekintés: Az új rendszer bár sokkal rugalmasabb, és mélyebb betekintést nyújt a felhasználói viselkedésbe, kezdetben bonyolultnak tűnhet, különösen azok számára, akik már megszokták a UA környezetet.
 3. Két fő konverzió-kategória:
  1. Céloldal-alapú
  2. Elkötelezettség-alapú konverziók: Ebben a kategóriában célcsoport meghatározás szükséges, ez további konfigurációt igényel.
 4. Növekvő konverziók száma: GA4-ben több konverzió lehetséges.
 5. Testreszabott események és metrikák: Beállításuk eltér az UA-tól.

Összegzés

Bár a Universal Analytics sokak számára megszokott volt, a Google Analytics 4 számos előnnyel rendelkezik, amelyek elősegítik az adatok mélyebb megértését. Ha bármilyen problémába ütközöl a migrálás során, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk átvezetni a változáson.

Hogyan tovább a GA4-el?

Miből tudhatod, hogy tényleg profik vagyunk? Onnan, hogy nem csak Google Ads certifikáltak, hanem Google Partnerek is vagyunk! 🙂

 

Megrendelésed leadhatod itt:

De ne feledd, a mi erőforrásaink is limitáltak, jelenleg csak 5 új Ügyfelet tudunk fogadni. Te benne leszel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük